Očistený zisk Alcoa aj napriek poklesu pozitívne prekvapil trh

09.04.2014 Celý región

New York 9. apríla (TASR) - Koncern Alcoa, najväčší výrobca hliníka v USA, zverejnil v utorok (8. 4.) výsledky hospodárenia za 1. štvrťrok a odštartoval americkú výsledkovú sezónu.

Upravený zisk aj napriek poklesu tržieb prekonal očakávania a akcia koncernu v poburzovom obchodovaní posilnila. Informovala o tom agentúra Reuters.

Za prvé tri mesiace zaznamenal Alcoa pre pokles cien stratu 178 miliónov USD (129,2 milióna eur). Zisk bez započítania mimoriadnych položiek predstavoval 98 miliónov USD alebo 9 centov na akciu, čo je síce približne o pätinu menej než v rovnakom období vlani, ale experti v priemere predpovedali len 5 centov na akciu. Investori reagovali na zverejnené čísla pozitívne a akcia Alcoa po zatvorení burzy vzrástla o 2,4 %.

Koncern v 1. kvartáli pocítil pokles cien hliníka. Tržby sa znížili približne o 7 % na 5,45 miliardy USD, pričom experti počítali s tržbami na úrovni 5,55 miliardy USD. Negatívny vplyv na výsledky Alcoa mali aj reštrukturalizačné náklady spojené so zatvorením niekoľkých podnikov.

Alcoa je tradične prvým veľkým americkým koncernom, ktorý zverejňuje výsledky hospodárenia. Má zákazníkov v oblasti automobilového, leteckého a stavebného priemyslu, a preto sú jeho výsledky považované za indikátor vývoja v ekonomike. V najbližších týždňoch zverejnia výsledky veľké americké banky aj technologické firmy. Väčšina európskych firiem predloží výsledky za prvé tri mesiace až koncom apríla alebo začiatkom mája.

Experti očakávajú, že extrémne chladná zima v USA mala v 1. štvrťroku negatívny vplyv na výsledky amerických firiem. Do tejto predstavy zapadá aj oznámenie leteckej spoločnosti American Airlines, že v prvých troch mesiacoch pre zlé počasie zrušila 34.000 letov, čo stlačilo jej kvartálne tržby o 115 miliónov USD a prevádzkový zisk o 60 miliónov USD.
 

Vyberte región